Exposició Jeanne Lanvin "Ses Débuts à Barcelone”

dimarts, 29 gener, 2013 - 09:00

Barcelona i els orígens de la casa de moda Lanvin

 

D’entre les aportacions de Barcelona i de Catalunya a la moda internacional, en destaca una de molt rellevant i poc coneguda: l’estreta relació entre la gran Jeanne Lanvin (1867-1946), creadora de la casa i de la marca amb mateix nom, i Barcelona. Els orígens d’aquesta relació foren un anunci de premsa aparegut en periòdics de Barcelona i de París, provinent del taller de moda d’una modista establerta a Barcelona: Maria Berta Montagne de Valentí (1852-1941) i la seva germana Carolina. De fet, a Barcelona, Carolina Montagne i Maria Berta Montagne (casada amb el català Ricard Valentí Jover), han estat considerades pioneres de l’alta costura de Catalunya en l’època modernista.

 

Com a conseqüència de l’anunci esmentat, el 12 d’octubre de 1885 se signava a París un contracte autògraf entre el pare de Jeanne Lanvin (llavors una jove de 18 anys) i Maria Berta Montagne de Valentí, filla d’un lutier establert a Barcelona, i ella mateixa, modista de renom amb domicili i taller al carrer Santa Anna, 23. En aquest contracte s’estableix que la jove Jeanne hi aprendrà l’ofici de brodadora de moda i que viurà tres mesos a casa de la Sra. Maria Berta de Valentí, amb un sou de 200 francs mensuals. (Anteriorment, la jove Jeanne havia treballat a Madrid per poc temps, amb un sou de 100 francs i amb un resultat gens feliç per a ella). En canvi, a Barcelona, les relacions entre mestressa i aprenent foren tan satisfactòries que en realitat hi va romandre tres anys. Retornada a París ben instruida, muntà un petit taller de moda, que els anys següents es convertiria en la gran firma LANVIN.

 

La vinculació professional i afectiva de Jeanne amb la família que l’acollí a Barcelona es fa palesa en una carta autògrafa de condolença adreçada, l’any 1941, a Carolina (germana de la difunta Maria Berta, la seva mestressa). Madame Lanvin, escrivia: “Com lamento no haver pogut reveure-la per darrera vegada…! Jo, ben segur, hagués viatjat a Barcelona si la malaltia no hagués anat tan de pressa. Tants records m’uneixen a ella! Els millors anys de la meva joventut els vaig passar a casa d’ella i vora vostre: són records que no s’obliden”.

 

Aquestes relacions afectives, familiars i professionals van tenir una continuïtat des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX. Primer, el 1885, al barri del Raval, com hem vist. I l’any 1909, Carolina Montagne i la seva neboda Dolors Valentí Montagne (àvia de qui escriu això) van establir un obrador de moda per a infants a l’Eixample, a la rambla de Catalunya, 103. Més tard, el 1915, Dolors Valentí va assumir, en aquest mateix lloc, la representació oficial de la firma d’alta costura LANVIN a Barcelona i a Espanya. Finalment, l’any 1928, passà a representar també els perfums de la mateixa marca, fins als anys difícils posteriors a la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Al llarg d’aquestes dècades, Jeanne Lanvin va visitar sovint la seva “família”  barcelonina, que l’anomenava “tia Jeanne”. L’arxiu fotogràfic familiar il·lustra aquestes visites amb imatges de Jeanne Lanvin no tan sols a Barcelona, sinó també a llocs tan significatius com Montserrat i Sant Jeroni de la Murtra, on les famílies Montagne-Valentí-Vidal-Lobo passaven les vacances d’estiu.

 

Ricard Lobo i Gil

Besnét de Maria-Berta Montagne Valentí
Gener 2013