Exposició A piece of hairdressing history by Raffel Pages

dimarts, 29 gener, 2013 - 09:00

Nascut d’una família de perruquers, entre rul·los, laca i tisores, Raffel Pages afirma que mai va agradar-li la perruqueria com a ofici, però que va ser el seu pare, perruquer des de 1925, qui el va introduir en aquest món: “tot i negar-m’hi, el meu pare em va iniciar en l’ofici i per lligar-m’hi va muntar un saló. Arran d’això, em va arribar la gran oportunitat que sempre vaig esperar”. Rosy Carita, de Carita de París, la millor perruqueria mundial als anys 60, es va fixar en ell i li va oferir una estada al seu costat. Allà, en aquell París del glamur, en aquell saló, es va formar la seva ànima d’artista i de creador, teòricament, filosòficament i emocionalment.

En tornar de París, el 1975 va inaugu¬rar el seu primer saló a Barcelona, al barri de Sarrià, al carrer Reina de la Elisenda, número 16. Aquest va ser l’inici d’una expansió que sempre ha anat a l’alça i que va seguir amb l’obertura de 6 salons més. A causa de l’èxit d’aquest primer saló, va ser reclamat per shootings de publicitat i de revistes de moda, i en aquests mateixos anys va començar a ser reclamat per empreses, grups, gremis i famílies professionals italia¬nes, amb qui va col·laborar a títol personal en no menys de 200 ocasions en 10 anys.

Amb tot, la primera firma mundial de productes de perruqueria, L’Oréal París, el va fitxar per a la presentació de les seves col·leccions per tot el món i es va erigir, així, com a ambaixador d’aquesta firma, a la qual se sent tan lligat emocional¬ment i de la qual diu que en porta l’ADN a la sang.

Però va ser durant l’any olímpic, a la Barcelona del 1992, quan va engegar el seu gran projecte i la veritable llavor de l’expansió d’aquesta firma: l’Institut de Perfeccionament Raffel Pagès, centre que es va crear per a la formació exclusiva dels seus col·laboradors i que, actualmente, està obert a qualsevol professional. Per a Raffel Pagès, la forma¬ció és un dels punts més importants en què s’ha de basar la manera de viure: “Cal aprendre durant tota la vida, jo encara estic aprenent i ho continuaré fent fins a la fi dels meus dies”.

A partir d’aquest moment, comença a créixer la història de la marca fins a aconseguir 83 salons a Espanya i presència internacional amb 2 salons a París (França), fins a convertir-se en una de les deu grans firmes de perruqueria mun¬dial, amb els seus propis conceptes, estils i tendències, diferenciadores de la resta de marques.

Amb l’afany innovador sempre latent, l’any 2000 va engegar una nova marca dins del grup que va anomenar “Teentrends by Raffel Pages”, un innovador concepte de perruque¬ria emocional i transgressora que ell defineix com “el chic subversiu”. T&T és un esclat de creativitat i una explosió de sentits estètics.

Per a Raffel Pagès, les claus de l’èxit són les seves quatre “I”: Invertir, Investigar, Intuir i Innovar. Tant en els camps tècnic i artístic, com en el del negoci: “He tingut sempre com a punt de referència el fet d’anar adaptant-me, de manera continuada, als canvis que s’anaven produ¬int en el meu entorn, de manera que vaig adoptar una actitud de renovació cons¬tant en totes les àrees”.

Invertir és una aposta obligada per poder generar noves idees i nous projectes; és imprescindible investigar nous conceptes de tècniques i imatges, intuir cap on caminen els desitjos estètics de la nostra societat i innovar, per atrevir-nos a ser descarats en les nostres propostes i col·leccions.

La perruqueria és per Raffel Pagès “l’ofici dels diàlegs i dels silencis” i, des d’aques¬ta perspectiva, ha creat la “perruqueria emocional”, no només realitzada amb les mans, sinó també amb els sentits i emocions que genera qualsevol persona. La perruque¬ria Raffel Pagès és innovadora, fresca, urbana, cool i àgil.

D’altra banda, l’amor per l’art i les antiguitats han portat Raffel Pages a treballar, durant més de 40 anys, en la seva col·lecció de peces relacionades amb el món de la perruqueria, que s’exhibeixen al seu Museu de la Història de la Perruqueria Raffel Pagès, número 1 al món, i que té com a objectiu primordial la recuperació de la histò¬ria de la perruqueria com a base fonamen¬tal per poder entendre-la íntegrament. És, doncs, una manera d’entendre el present i d’afrontar el futur d’aquesta professió, a través de més de 7000 objectes, buscats, aconseguits, recollits, classificats i catalo¬gats per què els professionals i els amants de la història en puguin gaudir.

El passat 2010 es va celebrar, al Museu Diocesà de Barcelona, l’exposició “Art Coiffure”, que va reunir unes 400 peces d’aquesta col·lecció i que va gaudir de gran èxit i impacte mediàtic, amb el reconeixement del valor artístic i cultural del museu. “Encara hi ha un gran desconeixement de la història de la meva professió i falten moltes coses per descubrir-ne; jo tinc el deure de fer-ho”, afirma Raffel Pages.

Durant el 2012 i aquest any que tot just iniciem, la col·lecció privada Raffel Pages ha visitat altres institucions culturals, on ha participat amb la cessió de peces i amb l’organització d’exposicions col·lectives. És el cas de la Filmoteca de Catalunya, amb l’exposició “El film a l’agulla. Moda i Cinema”; el Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la mostra “Històries de tocador, cosmètica i bellesa a l’antiguitat”; una mostra fotogràfica de la col·lecció a Istanbul, Turquia, i una futura exposició sobre la història de la bellesa, organitzada conjuntament amb el Museu de l’Evolució humana d’Atapuerca.

En aquesta ocasió, “A piece of hairdressing history, by Raffel Pages”, en el marc incomparable de la 080 Barcelona Fashion Week, podreu descobrir una pinzellada de la història de l’ofici de la perruqueria i algunes anècdotes sorprenents, a través de peces curioses, com antics assecadors de casc, enrevessats aparells de permanent per arrissar cabelleres, pintes de tota mena i procedència, estranyes perruques del s. XVII… Un seguit d’objectes que ens resultaran curiosos alhora que quotidians, i que posaran de manifest la unió indestriable entre moda i perruqueria.