MANOLO BLAHNIK: Fleeting Gestures and Obsessions

divendres, 5 febrer, 2016 - 12:30

Presentació del llibre i col.loqui: MANOLO BLAHNIK: Fleeting Gestures and Obsessions.

 

Monografia de l'obra de Manolo Blahnik, un dels titans de la moda contemporània. En aquest llibre, Blahnik revela per primera vegada les inspiracions que hi ha darrere de la seva singular visió artística, i que fan referència al món de l'arquitectura, l'art, el cinema i la literatura.

 

 

 

El llibre compta amb contribucions de Pedro Almodóvar, Mary Beard, Eric Boman, Sofia Coppola i Andre Leon Talley. 

 

*S’han exhaurit les places. Ja no és possible l’acreditació.

 

Dia: divendres, 5 de febrer de 2016
Hora: 12:30
Lloc: Casa Llotja de Mar - Sala Contractacions
* Aforament limitat

 

 

BIOGRAFIA

Amb una carrera que avarca més de 40 anys, Manolo Blahnik s'ha convertit en un dels dissenyadors de calçat més influents del món. Les seves sabates han aconseguit que una base d'admiradors internacionals caiguin rendits als seus peus.

 

Nascut a les Canàries, de mare espanyola i pare txec, va estudiar art i llengua a Ginebra abans de traslladar-se a París, el 1965, on va decidir convertir-se en dissenyador. En una visita a Nova York, el 1970, va ensenyar els seus dissenys per a teatre a Diana Vreeland, aleshores cap de redacció de la revista Vogue americana, la qual es va fixar en les seves sabates i el va animar a centrar-s'hi.

 

Blahnik va aprendre l'art de fer sabates visitant fàbriques, on parlava amb operadors de màquines, talladors de tela i tècnics. El 1971, es trobava a Londres fent sabates. Un any després, Ossie Clark, aleshores el dissenyador més famós que hi havia a Londres, va fer servir les seves sabates i a partir de llavors va esclatar la seva carrera. El 1973 va obrir la seva primera botiga a Chelsea.

 

Blahnik és un artesà. La forma exquisida dels formons i talons que crea per a les seves sabates segueixen sent perfeccionats per les seves pròpies mans. Tanmateix, les línies i la silueta de la seva característica lletra segueixen sent immediatament recognoscibles com a úniques, exercicis inimitables de precisió i d'equilibri, luxe i qualitat exquisida. “Les sabates,” diu, “transformen una dona.”

 

Amb els seus orígens a la botiga insígnia de Londres, la marca s'ha expandit internacionalment.

 

Els Estats Units han reconegut el talent de Manolo Blahnik al llarg dels anys, amb el CFDA (Council of Fashion Designers of America), honrant el seu talent amb premis el 1987, el 1990 i el 1998. El British Fashion Council el va premiar el 1990, el 1999 i el 2003, mentre que la seva Espanya nativa el va guardonar amb  l'Agulla d'Or (2001) i amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, premi entregat per Sa Majestat Joan Carles I, aleshores rei d'Espanya.

 

El 2003, el Museu del Disseny de Londres va inaugurar la gran exposició dels seus treballs. Per tal de coincidir amb aquest esdeveniment, Thames & Hudson va publicar Drawings, una col·lecció d'alguns dels millors dibuixos que Blahnik fa servir a l'inici del seu procés de disseny, que són gairebé tan cobejats com les mateixes sabates.

 

El 2005, el seu vell amic Eric Boman va publicar Blahnik by Boman (Thames & Hudson), una commemoració fotogràfica de les sabates de Blahnik, amb una introducció de Paloma Picasso, que tots dos van conèixer la dècada de 1970. També aquell any, Milena Canonero, dissenyadora de vestuari guardonada amb un Òscar, li va demanar que dissenyés les sabates per a la pel·lícula de Sofia Coppola Marie Antoinette, per la qual va rebre posteriorment un Academy Award for the Best Costume.

 

El novembre del 2007, Manolo Blahnik va ser guardonat amb un Honorary CBE com a reconeixement del seu estatus com un dels dissenyadors més exitosos i influents de la nostra època. El setembre del 2008 també li van atorgar el Rodeo Drive Walk of Style Award. El novembre del 2011, Manolo va rebre el Footwear News Lifetime Achievement Award als Estats Units. El 2012 li van atorgar el British Fashion Council Outstanding Achievement Award i el molt prestigiós Premi Nacional de Disseny de Moda a Espanya.

 

El setembre del 2013, Manolo Blahnik va realitzar per primera vegada una presentació a la London Fashion Week i el 2014 a la ciutat de Nova York. El 2015 va ser un any apassionant per a Manolo, ja que, entre altres coses, va dur a terme una presentació a la London Collections: Men in January, va dissenyar una col·lecció limitada de mitjons amb la marca alemanya Falke, va llançar una nova línia de bosses de mà, va publicar un llibre titulat Fleeting Gestures and Obsessions i va ser guardonat amb el Couture Council Artistry of Fashion Award del 2015 pel Couture Council of America.