Recepció amb representants del sector amb motiu del canvi de vestits de l’exposició, coincidint amb l’arrencada del 080 Barcelona Fashion.
El comissari de la mostra atendrà els mitjans el 27 de gener, a les 13 hores
L’exposició “Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda. Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau”, que s’estructura a partir del material procedent d’aquesta Col·lecció tèxtil, ha renovat de nou les 115 peces que s’han exhibit en la segona presentació de material. Amb aquesta tercera i darrera presentació s’haurà mostrat un total de 350 peces dels principals dissenyadors i marques catalans, des dels anys cinquanta del segle passat fins l’actualitat.
El director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, oferirà el dilluns 27 de gener, a les 13 hores, una recepció als representants del món del disseny, la moda i patrocinadors per presentar la renovació dels vestits de l’exposició. També hi assistirà el comissari de la mostra, Josep Casamartina i Parassols.
La nova presentació inclou la majoria de noms importants de les seleccions anteriors, com ara el prêt-à-porter fet pels clàssics de l’alta costura com Pertegaz, Santa Eulalia, Pedro Rodríguez, El Dique Flotante o Pedro Rovira; els renovadors Toni Miró, Margarita Nuez, Roser Marcé, Teresa Ramallal, Luis Fortes, Mila y Tucho Balado, Estrella G, Pep Boluña, Núria Aymerich o Tráfico de Modas; la generació dels anys noranta com Josep Font, David Valls, Lydia Delgado, Andrea Morros, Celia Vela o Gemma Sender; marques emblemàtiques com Desigual, Armand Basi, Mango Custo Barcelona, Jocavi, Kleymac, Aninoto, Isabel de Pedro, Javier Simorra, Sita Murt o Etxart & Panno; gènere de punt com Naulover, Escorpion o Diktons; boutiques com Todo para la mujer, Arlequín, Tot-Hom o Them Barcelona; els protagonistes de la generació de la primera dècada del 2000 com Zazo & Brull, Txell Miras, Míriam Ponsa, Llamazares y de Delgado, Mertxe Hernàndez o Parnasse; i també prêt-à-porter nupcial com Pronovias, Raimon Bundó i Rosa Clarà. Aquesta vegada, però, també s’hi incorporen noms i marques que encara no s’havien exposat, de dissenyadors i marques consolidats com Jordi Cuesta, Luis Civit, Giménez Zuazo o Maria Lluïsa Rabell, i de joves valors com Gori de Palma, Nerea Lurgain, Ricardo Ramos (De León), Julie Sohn, amb la intenció d’ampliar el ric ventall de la creació a Catalunya durant aquest fructífer període.
Aquesta gran exposició proposa una mirada retrospectiva a 50 anys de la història recent de la moda prêt-à-porter a Barcelona, punt de referència internacional. Uns anys en què es va implantar i consolidar el disseny i la confecció de roba seriada. El fenomen, al qual es van sumar les cases d’alta costura, les empreses confeccionistes de low cost, petits tallers, creadors i boutiques, va donar un impuls a la indústria tèxtil de Catalunya, molt important en aquella conjuntura per a l’economia catalana.
La mostra l’organitza el Departament de la Presidència, amb el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. El mecenatge va a càrrec de la Fundació Banc Sabadell, Armand Basi i Desigual, i hi col·labora Naulover.
Durant els deu mesos de durada de l’exposició, s’han renovat els vestits dues vegades, l’octubre de 2013 i el gener de 2014, amb la qual cosa la xifra de vestits ha superat les 350 peces, amb l’objectiu de donar a conèixer noves peces de cada autor i també marques i dissenyadors nous. Tot el material exposat procedeix del fons de la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, i una part important ha estat donada pels propis dissenyadors i fabricants. Amb aquesta iniciativa l’esmentada Col·lecció, que ja tenia un fons molt rellevant d’alta costura, ha passat a ser la més completa i representativa de l’Estat espanyol pel que fa a moda catalana del segle XX i l’inici del XXI.