Exposició - Barcelona Prêt-à-porter 1958-2008

dilluns, 8 juliol, 2013 - 00:00

Mig segle d’indústria i moda.
Col·lecció tèxtil Antoni  de Montpalau
 
El Palau Robert presenta al públic, per primer cop, una mirada retrospectiva dels 50 anys de la història recent de la moda prêt-à-porter a Catalunya. És en aquest període, de 1958 a 2008, quan es du a terme el procés d’implantació i consolidació del disseny i la confecció de roba seriada, “llesta per portar”, un fenomen que va donar un nou impuls a la indústria tèxtil a Catalunya i al qual es van sumar, tant les grans cases d’alta costura, com les empreses confeccionistes i de low cost, juntament amb els petits tallers, els creadors i les boutiques.
 
L’exposició s’estructura a partir del material reunit per la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau (www.antonidemontpalau.com), una iniciativa sabadellenca que es nodreix, bàsicament, de donacions, i que té per objectiu recopilar i difondre el patrimoni tèxtil i la moda. És la primera vegada que es presenten  peces i vestits que reflecteixen l’evolució del gust, del disseny i de les tendències en l’àmbit de la moda prêt-à-porter al llarg d’aquestes cinc dècades fins a l’actualitat.
 
Concebuda com un procés dinàmic i obert, l’exposició es renovarà amb dos canvis del material tèxtil de la mostra, l’octubre de 2013 i el gener de 2014, arribant a exhibir-hi un total de més de 300 peces en el transcurs dels nou mesos de durada de l’exposició. Aquests canvis del material exposat podran incorporar també altres marques i vestits procedents de noves donacions que rebi la Col·lecció. L’exposició és també un espai participatiu on diferents escoles de disseny col·laboren amb la renovació mensual del gran aparador de l’exposició, ubicat a l’entrada del Palau Robert, mostrant els treballs de disseny i moda dels seus alumnes.
 
50 anys de moda prêt-à-porter
L’inici del concepte de prêt-à-porter a Catalunya es remunta als anys trenta del segle XX, quan algunes cases de costura van obrir seccions de roba confeccionada seguint la tendència ja iniciada, feia temps, pels grans magatzems. En aquesta època van aparèixer també les primeres empreses de confecció i de gènere de punt dedicades a la indumentària exterior femenina.
 
Però no serà fins a finals de la dècada dels anys 50 que aquest nou sistema productiu i comercial començarà a afermar-se a Catalunya, impulsat pel moviment que ja s’estava estenent a Europa i Amèrica. És llavors quan alguns artífexs de l’alta costura barcelonina es plantegen crear vestits en sèrie; el gènere de punt i la confecció industrial s’impliquen decididament en el món de la moda, i les boutiques comencen a proliferar, tant com a punt de venda de petites produccions pròpies, com també per a la distribució de les noves marques que van apareixent al mercat.
 
Els anys 60 marcaran la implantació definitiva del prêt-à-porter català, amb fites tant destacades com les convocatòries, a Barcelona, del Salón Nacional de la Confección, que aplegaria tot el sector, tant en roba d’home com de dona, i la creació de l’Instituto Nacional de la Moda en el Vestir i de l’Instituto Nacional Coordinador de la Moda Española, que promouria el grup Moda del Sol, reunint per primera vegada industrials tèxtils i confeccionistes en una sola marca d’èxit internacional.
 
De forma fluida, d’ençà fins ara, aniran apareixent nous dissenyadors i noves marques, amb noms de gran durada i d’altres més fugissers, però intensos. Se succeiran també els diversos salons i desfilades: de la Semana del Algodón, Moda Selección, Moda del Mediterráneo, COME, Compramoda Española i Salón del Prêt-à-Porter, al Gaudí Mujer, Gaudí Novias, Barcelona Fashion Week, Bread and Butter i The Brandery, fins arribar a l’actual 080 Barcelona Fashion. Al llarg de tot aquest període, Barcelona catalitzarà la moda a l’Estat espanyol i es convertirà en un punt de referència internacional, amb anades i vingudes, trobades i desacords, èxits i fracassos.
 
 
Josep Casamartina i Parassols
Comissari de l’exposició