EL LLEGAT FOTOGRÀFIC D’ANTONI BERNAD AL PALAU ROBERT

Cooltura
dimarts, 22 maig

Fins al 26 d’agost 2018 el Palau Robert de Barcelona acull l’exposició “Antoni Bernad. Nord/Sud/Est/Oest” que repassa més de mig segle de fotografia a través de prop de 400 instantànies. Una retrospectiva a la carrera d’aquest fotògraf català que va irrompre al món de la moda a mitjans dels anys 60 i que ha assolit una destacada trajectòria internacional també com a retratista.
.
Comissariada per Antoni Llena, l’exposició del Palau Robert reflecteix aquestes dues facetes de l’obra d’Antoni Bernad: la moda i el retrat. I ho fa sense un ordre cronològic, sinó seguint un fil de relacions culturals, de vivències i d’ambients que agrupen l’obra de Bernad en les quatre àrees que donen nom a l’exposició. D’aquesta manera, la mostra barreja la fotografia de la moda amb els retrats de figures com Antoni Tàpies, Salvador Dalí, José Antonio Coderch, el Tricicle i Mercè Rodoreda.
.
Antoni Bernad va començar la seva carrera com a grafista en publicitat però amb la fotografia va descobrir una disciplina que li permetia una major llibertat creativa. Va deixar Barcelona per París el 1966 i allà va començar el seu idili amb la fotografia de moda al vendre les seves primeres fotos per a l’edició francesa de la revista “Elle”. Al tornar a Espanya, la mítica periodista Covandonga O’Shea, fundadora i directora de la revista “Telva”, li va encarregar els seus primers treballs i, amb les seves imatges de segell perfeccionista no exemptes de naturalitat, Antoni Bernad ha anat omplint les pàgines de revistes com “Vogue”, “Marie-Claire”, L’Uomo Vogue” i “GQ”.
.
El més interessant de la seva visió de la fotografia de moda és com es nodreix d’altres disciplines com la dansa, el teatre, la música, l’arquitectura, la literatura i l’art, sovint, rendint homenatge als seus referents com Horst, Avedon, Picasso i Dalí, com veiem a la mostra en les fotografies amb la model Laura Ponte. La barreja d’espontaneïtat i formalisme i com aprofundeix en l’ànima de la model, de la dona, per captar l’emoció són altres elements distintius d’una obra immortal que ara reuneix el Palau Robert en aquesta imprescindible retrospectiva.
 
Antoni Bernad. Nord/Sud/Est/Oest
Palau Robert de Barcelona
Fins al 26 d’agost 2018