La història de la indumentaria al DHUB

Cooltura
dimarts, 17 febrer

El Museu del Disseny de Barcelona va obrir portes el desembre passat a la plaça de les Glòries com a resultat de la integració de les col·leccions del museu de les arts decoratives, de la ceràmica, del tèxtil i la indumentària i el gabinet d’arts gràfiques. Exposa, doncs, un vast arxiu permanent que conviu amb exposicions temporals que donen vida a aquest nou equipament cultural destinat a insuflar dinamisme a aquesta zona de la ciutat.

 

En moda, destaca l’exposició permanent “El cos vestit. Siluetes i moda (1580-2015)” que es va poder visitar en el marc de la 10ª edició del 080 Barcelona Fashion celebrat el juliol de 2012 al Palau de Pedralbes. Ara està a l’abast del públic general al Disseny Hub (DHUB) per aprendre com ha evolucionat la indumentària en els darrers segles en paral·lel als profunds canvis socials, morals i ètics. Un recorregut moltes vegades sorprenent que inclou més de cent dissenys amb què observar com el vestit ha servit per marcar la silueta provocant que allò natural deixi pas a allò artificial.

 

Un vestit canvia les proporcions quan comprimeix a base de cotilles i cinturons o dóna volum amb mirinyacs i cotilles, jugant amb la forma del cos amb resultats que varien considerablement al llarg de les dècades, i els segles. La col·lecció permet admirar peces antigues com una capa d’home espanyola de vellut de seda brodada en or del segle XVI fins a un vestit de núvia d’inicis del segle XX confeccionat a Barcelona passant per dissenys més recents com una granota d’acer de Paco Rabanne dels anys 60, un conjunt de jaqueta i pantalons d’aires dels 70 d’Antoni Miró i un vestit amb vol de La Marthe dels 2000.