Entrevista a OSCAR LEON: “Intento transmetre sentiments, estil, actitud, expressar la meva part femenina: com m’agradaria ser si fos dona”

Dissenyadors 080
dijous, 30 juny

Darrere unes ulleres fosques  s’amaga un dissenyador amb actitud, de caràcter i somiador, una personalitat que traspua en les seves creacions. Oscar León és experiència i il·lusió,  un artista en el món de la moda que enguany envia una carta ”Je t’aime à mourir” a la 080”, una col·lecció que, com sempre, no deixarà a ningú indiferent .
.
Vas presentar la teva primera col·lecció el 1996, han passat 20 anys. Què ha canviat? L’experiència. El dissenyador comença a ser dissenyador al cap de de bastants anys. He viscut moltes coses, errors que havia fet al principi ara ja no els faig.  No he deixat de gaudir, de crear, però, això a banda, la moda, el disseny és negoci i aquest concepte te’l dóna la maduresa, l’experiència.
.
Darrera d’una col·lecció, hi ha un nom, una persona. Qui és l’Oscar Leon?
Vaig començar de jovenet i segurament sóc una mica atípic perquè no tinc el perfil de dissenyador que es deixa veure a llocs; parlo a través de la roba i si puc estar amagat, millor. La informació que genero de mi és a través de les creacions. Intento transmetre sentiments, un estil, una actitud i potser expressar la meva part femenina: com m’agradaria ser si fos dona. No descarto fer col·leccions per a home,  però  crec que no serà el mateix, crear peces per a dona em dóna llibertat i amplitud personal.
.
Si fossis dona com t’agradaria ser?
Em trasllado al meu cantó femení, visualitzo un perfil de dona i em faig una imatge d’ella. Seria una dona d’actitud molt forta,  còmoda i urbana, amb calçat pla. La noia que creo té un punt masculí, però sense deixar de perdre la seva feminitat .
.
Je t’aime à mourir”  és una carta d’amor, de comiat i la col·lecció que presentes a la 080. Què ens trobarem?
Aquesta és una col·lecció de sentiment,  serà una desfilada de sensacions, on  vull transmetre un estat d’ànim, el d’una dona que perd la seva parella a la guerra. Calia donar-li la volta, crec que era el moment de trencar; si en les passades temporades ensenyava a una dona canyera, en aquesta  la noia serà més sentimental , amb una posada en escena  estilística i musical més serena i tranquil·la, de colors com el blanc trencat, el negre, el gris i el vermell.
.
Quina ha estat la teva inspiració?

Per a les peces em baso en una actitud i en un perfil de dona, les temàtiques es generen amb el que veig. És com si fos un guió obert, començo amb una història i puc anar canviant, evoluciono segons el que veig i el que sento. Quan treballes per tu mateix tens la llibertat de canviar, i prefereixo no tenir grans referents de coses i persones perquè em condiciona, i  no vull que res em limiti.
.
Vas ser distingit amb el Diploma “Nou Emprenedor Internacional”.  Creació i negoci , dos conceptes que han d’anar units?

Vaig estar amb al COPCA de la Generalitat, on em van orientar a nivell de negoci. Números i esperit creatiu han d’anar units. A la moda, com en tot, has de buscar un equilibri entre el que crees i el concepte de negoci. La moda surt de dins, però després has de mirar més enllà i veure com es materialitza. Crear-te la teva pròpia història no és senzill, has de tenir valor.
.
Estàs vinculat al món de la docència. Això és el que els dius al teus alumnes?

Sempre els aconsello que quan surtin de l’escola vagin a una empresa  molt petita, on viuran totes les situacions. Que experimentin, que ho visquin tot, que vagin a tallers i a talladors, a espais de confecció. Que ho gaudeixin i que experimentin molt. També aviso que és dur crear una col·lecció, i trobar un equilibri, penso que cal una plataforma continuada que es mantingués durant l’any i que donés suport als joves que comencen.
.
I avui presentes una nova proposta a la 080 Barcelona Fashion. Què aporta la passarel·la a la moda catalana?

La passarel·la porta molts anys, ha agafat el seu espai, ha canviat, i està més consolidada. És una plataforma, una aposta que fa falta, que genera indirectament oportunitats. A banda de l’exhibició de les col·leccions, dóna la possibilitat de trobar col·laboracions, i això és molt interessant.
.
L’ALTRA PASSIÓ
A l’Oscar León li agraden les motos antigues,  “les vespes o les bultaco”. També és un apassionat de la música, la de la seva generació, “la dels 80, com New Order o The Cure” que acompanyen en moltes ocasions les seves desfilades,  i el monopatí també és un take off que admira tot i que l’observa de lluny. Però realment és en la pintura on ha trobat la seva altra gran passió: “soc molt autodidacta, i  la pintura em permet també expressar el meu món interior”. En la passada edició del 080, va traspassar el disseny de les samarretes que va presentar en la col·lecció Insectes al llenç. Ara aquests quadres s’exposen i es poden comprar a la botiga d’antiguitats de Barcelona Magnòlia Antic.