ISABEL TOLEDO*

ISABEL TOLEDO
Dia
divendres, 31 gener, 2014 - 13:30
Hora
13:30
Lloc

El Born Centre Cultural
Plaça Comercial, 12

BIOGRAFIA

Considerada un dels 100 personatges més influents del món de la moda, Isabel Toledo ha estat definida com una dissenyadora de moda clàssica radical, per les seves influències de la geometria, la simplicitat i un alt nivell de couture en les seves confeccions.

 

Nascuda a Cuba l’any 1960, es va traslladar, de molt jove, a Nova Jersey, i allà, a l’institut, va conèixer el seu actual marit i company inseparable de feina, el també cubà Rubén Toledo. Artista pluridisciplinari, Rubén Toledo és, alhora, pintor, escultor, il·lustrador, cronista i crític de moda. Treballa des de l’escultura fins al dibuix, del disseny de maniquins al d’aparadors, i ha creat enginyoses i incisives il·lustracions per a mitjans com The New Yorker, Vogue, Paper, Visionaire o The New York Times. Els seus dibuixos de 100 postcards, 100 world cities formen part de les guies de viatge de Louis Vuitton. Amb ell, Isabel Toledo crearà un tàndem creatiu d’art i de moda potent i durador.

 

Després d’estudiar al Fashion Institute of Tecnology i a la Parsons School of Design, Isabel Toledo es va formar amb la mítica Diana Vreeland al Metropolitan Museum of Art de Nova York.

 

Des del 1984, Isabel Toledo, “una figura de culte”, segons el New York Times, va dissenyar i exhibir, al seu estudi de Manhattan, dues col·leccions cada any, però l’any 1998 va decidir no seguir els dictats de les setmanes de la moda i crear les seves col·leccions amb un tempo propi.

 

Aquell mateix any, la parella Toledo va ser la protagonista d’una exposició anomenada “Toledo-Toledo: a marriage of art and fashion”, al museu del Fashion Institute of Technology, una exposició que tenia el seu treball com a tema, pels seus anys de col·laboració en el disseny i en l’art. Després, aquesta exposició va ser exhibida mundialment a diversos museus, universitats i galeries.

 

Entre el 2006 i el 2008 va ser directora creativa per a la Designer Collection d’Anne Klein.

 

El nom d’Isabel Toledo va passar de ser un secret ben guardat entre els coneixedors de la moda a ser un nom conegut internacionalment quan Michelle Obama va triar un dels seus dissenys en la presa de possessió del president Barack Obama: un conjunt de vestit i abric en randes grogues, que va donar la volta al món.

 

Juntament amb el seu marit, Isabel ha guanyat prestigiosos premis de moda, com el Cooper Hewitt National Design Award, el 2005, o el Fashion Visionary Award, fundat per Eleonore Roosevelt per promoure el disseny als Estats Units, el 2006. 

 

Les seves peces es troben en algunes de les millors botigues del món, com Barneys, a Nova York, Colette, a París, o Ikram, a Chicago.

 

COL·LECCIÓ

La nova col·lecció de models es mostra amagada entre una selecció de peces d’arxiu. Fidel a la seva idea de que la moda és una experiència efímera que viu dins d’una geografia gràfica i atemporal, els vaivens de l’estil competeixen per l’atenció i broten en mil detalls cada temporada creant noves siluetes. L’ecuació final de moda es composa de la suma de totes les parts, una acumulació de detalls reunits per contribuir a la descripció del nou esperit femení.

 

*Sabates:Edmundo Castillo per Isabel Toledo

 

 

Photo: Randall Bachner