Miriam Ponsa

Miriam Ponsa
Dia
dimecres, 2 juliol, 2014 - 19:00
Hora
19:00
Lloc

Recinte Modernista de Sant Pau
C. Sant Antoni Maria Claret, 167
08025 Barcelona

BIOGRAFIA

Miriam Ponsa és diplomada en disseny de moda per la Universitat de Southampton (RU) i s’ha especialitzat en disseny i en tècniques de punt, a Igualada. Té el taller a Manresa, al mateix espai on la seva rebesàvia, l’any 1886, va fundar una fàbrica tèxtil dedicada a la producció de les betes de les espardenyes.

 

El procés artesanal defineix la seva obra, amb tècniques poc utilitzades actualment, com el brodat a mà, la tapisseria, la cistelleria i el macramé. La seva és una trajectòria vital i apassionada. No segueix tendències, sinó que crea col·leccions independents, que defineix com a roba d’autor.

 

Miriam Ponsa dissenya totes les col·leccions al seu taller de Manresa i produeix les col·leccions en tallers catalans. Valors com l’esforç, el treball en equip, l’autenticitat i la recuperació de tècniques artesanals formen part del seu manifest.

 

Les seves col·leccions estan rebent nombrosos reconeixements. El darrer d’una llarga llista és el Premi La Roca Village a la millor col·lecció de la Passarel·la 080 de Tardor-Hivern 2012-13, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

 

COL·LECCIÓ-  DONES MULA

Se les coneix com les dones mula o portadores de Melilla. La seva feina consisteix a transportar càrregues pesades a través de la frontera d’Espanya cap al Marroc. Algunes fan 3 o 4 viatges al dia fins al “Barrio Chino”  transportant fins a 80 kg. Es tracta de dones que arrisquen les seves vides, com a conseqüència del treball físic portat a l’extrem i en condicions de semi-esclavatge.

 

La cinteria juga un paper important en aquesta col·lecció; es treballa teixint-la i com a detall per subjectar parts de peces. El patronatge es treballa a partir de la càrrega, motxilles, etc., alhora que segueix la línia de peces oversize. La superposició de capes en què s’amaga material és una inspiració per treballar en aquest sentit.

 

Les tècniques de teixidura artesanal mitjançant cintes i cordons tenen un paper fonamental a la col·lecció. Les peces es creen a partir de la tècnica de la cistelleria, el macramé, la jarapa, el braiding (trenat) i els nuats. Els nuats simbolitzen les cordes de les portadores i la situació d’esclavatge que pateixen.

 

Les peces de goma elàstica recorden la feina prèvia al viatge de les portadores, que consisteix a amagar tot el material possible tocant al cos i embolcallar-lo amb film de plàstic. Els estampats es treballen amb la tècnica de la serigrafia i evoquen els típics murs en forma de gelosia.

 

Predominen els colors que volen recuperar l’harmonia i que ens acosten a la terra. Colors blanc, cru i terra, que recorden el fang, i gama de caquis. Les transparències inspiren a l’hora de superposar teixits, alguns semi-transparents, i altres calats. Teixits de lli 100%, cotó 100%, ras de seda, voile de seda i cotó orgànic procedent d’Andalusia. 

 

 

Contacte: [email protected]
Direcció: c/ Bruc, 25
Manresa 08241
Telèfon: 93 872  17 58

 

Pàgina Web: www.miriamponsa.com
Facebook: www.facebook.com/miriamponsa
Twitter: @miriamponsa

 

Responsable de la marca: Miriam Ponsa
Responsable comercial: Enric Burgstaller
Correu electrònic: [email protected]