Localització

RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

C. Sant Antoni Maria Claret, 167
08025 Barcelona

Metro (L5): Sant Pau – Dos de Maig
Bus: H8, 19, 20, 45, 47, 50, 51, 92, 117, 192

 

 

 

 

"AMB ELS SEUS 600 ANYS D'HISTÒRIA, ÉS UNA DE LES INSTITUCIONS MÉS ANTIGUES DEL PAÍS" 

El Recinte Modernista de Sant Pau, obra del genial arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, va ser construït entre el 1905 i el 1930.  Es tracta del conjunt modernista més important d’Europa, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1997 per la seva singularitat constructiva i bellesa artística.

 

 

Aquesta autèntica ciutat dins la ciutat va ser concebuda com un conjunt arquitectònic tancat i ordenat que, seguint les pautes dels corrents higienistes, està format per edificacions disperses, de poca alçada, ben orientades i envoltades de zones amb jardí. Durant quasi 80 anys va ser la seu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, una institució que té els seus orígens al 1401 a l’Hospital de la Santa Creu, ubicat al barri del Raval de Barcelona en un dels edificis del gòtic civil més importants, avui seu de la Biblioteca Nacional de Catalunya. El govern de l’Hospital, conegut com a Molt Il·lustre Administració i format per representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Capítol Catedralici de Barcelona, és amb els seus més de 600 anys d’història una de les institucions més antigues del país amb una continuïtat gairebé ininterrompuda al llarg del temps.

 

La trajectòria d’aquesta institució està directament lligada a l’ajuda a les persones amb pocs recursos, i la seva evolució és paral·lela a la dels grans desenvolupaments socials i de la medicina. Paral·lelament, el Recinte Modernista de Sant Pau és un patrimoni mundialment reconegut i té un dels arxius històrics més importants del país, a través del qual s’explica l’evolució de la societat barcelonina, el creixement de la ciutat i els avenços de la medicina.

 

Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Recinte Modernista ha experimentat un dels processos de rehabilitació patrimonial més ambiciosos del moment, que ha posat en valor tota la seva riquesa artística. Aquest procés, realitzat sota estrictes criteris de sostenibilitat, ha dotat els pavellons construïts a principis del segle XX de les més avançades tecnologies per tal d’habilitar espais de treball preparats per al segle XXI.

 

Aquesta innovació arquitectònica té un paral·lelisme amb els nous usos dels pavellons. El Recinte Modernista esdevé ara un campus de coneixement, recerca i innovació com a seu d’organismes de rellevància internacional, alguns d’ells directament vinculats a les Nacions Unides. La salut, la sostenibilitat i l’educació són els tres eixos principals de treball dels organismes ubicats al Recinte.

 

Aquest conjunt arquitectònic suma el dinamisme d’un projecte internacional amb la força d’un dels principals tresors artístics del modernisme europeu. La seva rehabilitació ha permès recuperar un referent molt important del patrimoni i la cultura de Catalunya, amb un valor arquitectònic i patrimonial indiscutible.  

 

Acollir al Recinte Modernista l’organització de la 080 Barcelona Fashion, una activitat que expressa el dinamisme i força d’un dels sectors econòmics i culturals més importants del nostre país, és una satisfacció. Modernisme i modernitat; arquitectura i moda, una combinació que estem segurs serà un èxit per a tots.

 

Benvinguts al Recinte Modernista de Sant Pau.

 

Josep Lluís Alay
Administrador de Torn
Molt Il·lustre Administració