ENTREVISTA 080: JUAN PEDRO LÓPEZ

Dissenyadors
1 jul. 2013 - 00:00
Juan Pedro López. Foto: Stefano Paddeu

Entrevista: Maria Almenar
 

Versàtil, constant i somiador. Juan Pedro López va triomfar de forma precoç l’any 1999 abans de graduar-se en disseny un any més tard. Llavors era estudiant i el Premi Smirnoff Fashion Awards Espanya li va servir com a plataforma trampolí per a futurs mèrits aplaudits a les passarel·les de París, Grado (Itàlia) i Barcelona i, avalats dins el sector de la moda. Catorze anys més tard, Juan Pedro López lidera la seva pròpia marca combinant la seva feina de dissenyador amb el d'estilista i de creació de vestuari en televisió "perquè els temps canvien i cal reorientar la professió". Ell és un "home del renaixement" que lluita per fer front les adversitats sense deixar de vista el disseny i la dona a la que vesteix: "sensual i sofisticada, amb encant innat". Una fórmula que, més enllà de Barcelona, ​​enlluerna als països del Pròxim Orient, Rússia i els Estats Units.

 

Detalls de la col·lecció primavera-estiu 2013 de Juan Pedro López. Foto: Stefano Paddeu

 

Juan Pedro, vas triomfar amb 22 anys quan encara estudiaves disseny. Ja apuntaves maneres! 

Doncs no ho tenia tan clar al principi! Jo anava per historiador de l'art però vaig voler provar abans el disseny de moda perquè també m'agradava i vaig pensar que després, de més gran, em penediria.

 

I et penedeixes?

No, tot i que tinc aquesta carrera -història de l'art- com una assignatura pendent. Vull fer-la, és per pur amor, però ara mateix no tinc temps.

 

D'aquí la teva vinculació amb l'art...

Si, l'art em serveix com a font d'inspiració ja que em costa focalitzar-me en un sentiment. Les col·leccions es basen en coses que em commouen artísticament ja siguin els pintors rafaelistes o els escultors russos de l'última proposta d'hivern. Són moviments estètics i artistes que m'interessen en algun moment concret de la meva vida i em proporcionen aquesta espurna per crear la nova col·lecció.

 

Aquesta nova proposta primavera-estiu 2014, que presentaràs a la propera passarel·la 080, també segueix aquesta línia?

Doncs m’he desmarcat una mica la veritat. "Part XV" es basa en les postes de sol a Santorini i m'inspiro en el paisatge de les illes gregues. Aquí revisc una experiència de viatge de fa dos anys. Trobo a faltar aquest lloc i m'encantaria transmetre la llum dels capvespres. Per a mi és un autèntic paradís!

 

Juan Pedro López embolcalla sempre la dona que és elegant i sofisticada. Foto: Stefano Paddeu

Dóna'm més pistes del que veurem en la nova col·lecció...

Hi haurà colors inspirats en el capvespre: taronges i blaus que recreïn la típica estampa de Santorini. El patronatge serà molt senzill però efectista i la col·lecció tindrà moviment. M'agraden els teixits molt volàtils i acostumo a barrejar textures. Ja ho veuràs ...

 

Per cert, per què els teus col·leccions es diuen "Part"?

Les vaig posar així a partir del meu primer debut a París, l'any 2005. Aquesta desfilada va marcar un punt d'inflexió en la meva carrera i vaig decidir batejar les meves col·leccions "Part" com si fossis capítols d'un llibre. No sé el que durarà la meva història amb la moda però en qualsevol cas, cada col·lecció és un nou capítol en la meva vida com a dissenyador.

 

En quina altura del llibre estem? A la meitat?

No ho sé encara! Jo crec que estem més cap al final que a la meitat... Ho veig tot molt negre!

 

¿De debò? Creus que la teva història s'està acabant?

Mmmmm... l'estan matant d'alguna manera. El context econòmic a Espanya no ajuda i vivim en un estat de por. Cada vegada cal invertir més esforços i no hi ha la certesa ni la seguretat que sortirà bé.

 

El diseñador Juan Pedro López a la seva botiga-taller de Barcelona. Foto: Stefano Paddeu

 

Et veig escèptic...

Una mica, encara que no creguis que he tirat la tovallola! Jo em veig capaç de seguir endavant i espero que algun dia pugui viure bé de la meva feina. Tant de bo! Tot i així, segueixo amb la il·lusió per fer les meves coses però la realitat és la que és i en el meu cas, el mercat espanyol està estancat i la meva roba costa d'entendre a Barcelona.

 

Per què?

Pel tipus de clientela i de com vesteix majoritàriament la dona catalana. A vegades algunes dones em diuen que sóc massa sofisticat per a elles. Es proven els meus vestits i es veuen estupendes però em diuen que és massa. Aquí hi ha una 'falsa austeritat' alhora de vestir-se. Les dones poden portar tres mil euros a sobre però és important que no ho sembli.

 

Què em dius del mercat internacional?

Ara estic estalviant per poder assistir a més fires internacionals. Vull guanyar presència i més contactes en els països del Pròxim Orient, Europa de l'Est i els Estats Units que entenen millor el meu concepte. En breu tindré més projecció exterior però no t'ho puc concretar perquè encara no ho tinc tancat.

 

I mentre aquest moment no arribi?

De moment aspiro a seguir vivint de la meva professió. Ara mateix, el meu objectiu no és ser mediàtic: ja he passat aquesta etapa de revistes, portades, debuts a les passarel·les ... Ara vull ser un bon dissenyador, treballar d'això i que la cosa realment funcioni.

 

Joies de Juan Pedro López. Foto: Stefano Paddeu

FotografiaStefano Paddeu