ENTREVISTA 080: Vanesa Lorenzo

Dissenyadors
2 jul. 2013 - 00:00
Vanesa Lorenzo. Foto: Marc Gonzàlez Camps

Entrevista: Maria Almenar

 

Model, empresària i dissenyadora, des de fa un any. Una etiqueta encara "poc familiar" que va prenent forma. Amb un peu a Barcelona i l'altre a Nova York, Vanesa Lorenzo continua activa a les passarel·les però ha decidit apostar "per un projecte sòlid i amb equip propi" creant una marca "on expressar les idees" i materialitzar-les en forma de disseny. La top catalana ho té clar: primer és el negoci, després el xou. Per això, li dedica 12 hores diàries "amb molta il·lusió" per poder arribar a "crear indústria de país i donar a conèixer el talent a l'exterior". Lorenzo porta tres col·leccions a l'esquena amb dissenys que vesteixen la dona del segle XXI: "eclèctica, versàtil i amb criteri", com ella mateixa. El procés de consolidació està ple de traves i obstacles però darrere del seu rostre angelical s'amaga una dona tenaç, capaç de dirigir una empresa amb perspectives de convertir-se en un negoci solvent. Un repte difícil però no inabastable.

 

Parlem amb Vanesa Lorenzo a l'estudi de Barcelona on crea els seus dissenys.

 

 

Estudi de Vanesa Lorenzo. Col·lecció primavera-estiu 2013. Foto: Marc Gonzàlez Camps

 

Vanesa has passat d'anar "vestida de" a "vestir per a" ... Com vius la teva nova faceta de dissenyadora?

Actualment combino les dues facetes: model i dissenyadora però ara, que estic també a l'altra banda, m'adono de les ganes que tenia d'expressar el meu llenguatge. Sempre he estat una eina al servei d'un equip de professionals i després de tants anys en el sector també volia crear el meu propi equip i expressar les meves idees.

 

Per què vas decidir fer aquest canvi de rumb?

Em vaig ficar en el disseny de moda perquè m'encanta la roba i gaudeixo de la textura, el detall i el color de cada peça. L'estètica en general m'apassiona i la moda està carregada d'art i bellesa. Amb aquesta nova professió no vol dir que tingui pensat retirar-me ja que es molt compatible la carrera de model i molt més longeva del que em pensava. Segueixo treballant com fa anys i estic molt agraïda per poder-ho fer. Per sort, les marques busquen cada vegada imatges de dones i no nenes... Això em beneficia! Estic en un bon timming!

 

Però si que tenies noves inquietuds...

Si, a mesura que he anat madurant he començat a perseguir altres reptes. Volia fer coses per mi mateixa i començar un projecte sòlid i personal. És una cosa que connecta amb els valors de realització personal.

 

I quin tipus de dissenyadora et consideres?

No ho sé, encara em costa familiaritzar-me amb aquesta etiqueta i li tinc molt de respecte. Com a dissenyadora sóc molt detallista i sempre penso en la dona d'avui i en les necessitats que tenim i, alhora, vull ser fidel a mi mateixa. La identitat ha de ser una cosa que la sentis.

 

Fils i materials per la propera col·lecció primavera-estiu 2014. Foto: Marc Gonzàlez Camps

 

Per tant, les teves creacions són un reflex de la teva personalitat...

La meva personalitat i el de moltes dones del segle XXI: són cosmopolites, versàtils i amb criteri propi. Per això dissenyo peces atemporals, de qualitat, còmodes i molt eclèctiques perquè se sentin identificades. Jo parlo d'aquest luxe silenciós. Per mi, el luxe actual són les peces que tenen una història al darrere. Aquelles que t'enamoren, et transmeten i es tornen especials quan les portes ja siguin de disseny o del mercat. Els meus dissenys vull que siguin una expressió dels diferents moments que vivim i sentim.

 

Al marge de les tendències...

Exacte. En la meva marca no segueixo les tendències perquè no m'interessen. Tampoc m'agrada el consum irracional de temporada perquè toca. Jo sóc zero marquista i compro segons gustos. No crec que la dona necessiti un logotip per expressar-se o per estar més guapa.

 

Quin leiv motiv es repeteix en les col·leccions?

Intento que hi hagi una coherència en cada proposta i hi ha elements que es repeteixen. M'interessa la qualitat, les línies molt netes, la sastreria i els talls vius. En els teixits dono molta importància al tacte: em fascinen les llanes enfeltrades, la seda i els teixits escocesos amb tant color, quadres tartan, ratlles... Sempre intento que hi siguin presents! Ahh! i m'encanten els estampats d'aquarel·la pintats a mà. Veureu peces d'aquest tipus en les properes col·leccions.

 

En la teva marca promociones el producte nacional amb una fabricació de "quilòmetre 0"...

Si ho tenia molt clar des del principi perquè més val que ens cuidem els uns dels altres. Jo vull donar feina aquí i comprar les matèries primeres a proveïdors espanyols perquè són de qualitat. Compro les pells a Igualada, els teixits a Sabadell, alguns detalls a València... i la roba es confecciona íntegrament en tallers de proximitat amb bones condicions de treball.

 

Dibujos de Vanesa Lorenzo. Foto: Marc Gonzàlez Camps

 

Com se'ns veu a l'exterior?

Valoren molt la qualitat de les matèries primeres espanyoles i saben que tenim bons productes però no tenim bona fama en el servei. Creuen que som poc seriosos en els lliuraments. El que sí que he notat és que la marca Barcelona té molt bona resposta i és un valor en alça.

 

Et veus participant en passarel·les com a dissenyadora? Com per exemple al 080 Barcelona Fashion...

He rebut una proposta i estic molt agraïda però de moment estic centrada en tirar endavant la meva empresa. Sóc molt conscient de les meves possibilitats i visc amb els peus a terra. Amb això vull dir que ara mateix vull perfeccionar el meu producte, posicionar millor i comercialitzar-lo l'exterior de manera competent. Vull sostenir la meva empresa, que es converteixi en un negoci rendible i fer indústria. Després quan tinc tot això ja em permetré somiar.

 

Això és molta feina però et veig entusiasmada...

És que ho estic! Ho visc amb molta il·lusió però mai m’he imaginat que dirigir un negoci suposaria tant esforç i dedicació. Treball 12 hores diàries i ara quan faig de model em sembla que estic com de vacances! Vaig amunt i avall amb l'ordinador i em connecto via Skype. Dormo en els avions i aprofito els viatges per fer negocis.

 

I ja tens temps lliure?

Menys del que m'agradaria! Quan puc faig esport, és el meu hobby: faig ioga, surto a córrer... També m'agrada gaudir d'exposicions d'art, quedar amb els meus amics i fer sopars amb ells. Coses molt normals no?

 

La model i dissenyadora Vanesa Lorenzo al seu estudi de Barcelona. Foto: Marc Gonzàlez Camps

 

Fotografia: Marc Gonzàlez Camps