LA MODA DEL 080 BARCELONA FASHION ACTUALITZA LA COL•LECCIÓ DEL MUSEU DEL DISSENY

Dissenyadors
20 març 2017 - 00:00

Un dels objectius del 080 Barcelona Fashion és distingir el talent. Per això, a cada edició s’organitza el lliurament de premis per celebrar, d’una banda, el millor disseny emergent i, de  l’altra, la millor col·lecció. En ambdós casos, els guanyadors veuen com una peça de la seva col·lecció premiada passa a formar part del fons del Museu del Disseny de Barcelona en una col·laboració d’èxit que resultarà en la renovació de l’exposició “El cos vestit” el proper mes de maig.
.
Com explica Sílvia Ventosa,  conservadora de tèxtil i indumentària del Museu del Disseny i co-comissària de l’esmentada exposició, “és molt important que hi hagi un comitè de selecció de les peces que entren al museu”. En aquest sentit, el jurat de cada edició del 080 els serveix per fer aquesta tria experta, com també altres certàmens de disseny, com els Premis AdiFAD, els serveixen per introduir obres d’altres disciplines.
.
En el cas de la moda, a més, “ era molt important arribar a la contemporaneïtat” en paraules de Ventosa. I és que el Museu del Disseny té una col·lecció de moda, accessoris i teixits d’unes 18.000 peces però, segons diu Ventosa, “ens falta un motor per recollir l’actualitat”. I aquí és on entra la col·laboració amb la passarel·la 080 Barcelona Fashion, ja que els dissenys premiats responen a la creativitat contemporània, a allò que s’està fent actualment a casa nostra.
.
A banda d’entrar al fons del Museu del Disseny, algunes de les peces del 080 s’exhibeixen a l’exposició “El cos vestit”, que des de 2008 mostra com el vestit modifica la forma del cos amb peces des de 1550 fins a 2015. En relació a això, Sílvia Ventosa reflexiona que la col·laboració amb el 080 també és important “per ensenyar-la al públic perquè, en el fons, a les desfilades hi va molt poca gent. En canvi, nosaltres creiem que això pot interessar a un públic molt més ampli. I, de fet, així és, ja que aquí ens visiten molts nens,escoles,gent gran, tot tipus de públic i d’aquesta manera fem arribar la moda a tothom”.
.
D’aquesta manera, els heterogenis visitants de Museu del Disseny ja poden admirar algunes creacions sorgides del 080 Barcelona Fashion com una armilla trenada i amb volum de Miriam Ponsa de la seva col·lecció de gener de 2010 o una levita amb un twist de Josep Abril premiada el gener de 2014. A partir del mes de maig, l’exposició renovarà la darrera sala dedicada a la contemporaneïtat amb dissenys provinents del 080 Barcelona Fashion, que serviran per posar sobre la taula nous conceptes de moda, al temps que se cenyeixen a alguna de les accions sobre les quals es basa l’exposició: ampliar, reduir, estirar, perfilar i revelar. Segons explica la co-comissària, el criteri per incloure o no un model a l’exposició és que tingui a veure amb el contingut de la mateixa, encara que el segle XXI aquestes 5 accions “queden més diluïdes”, com reflexiona Ventosa.
.
Per exemple, a través de CARLOTAOMS, des del Museu del Disseny introduiran el concepte d'agender, mentre que a partir d’un disseny de Krizia Robustella, podran parlar de perfilar, amagar i revelar a través d’un únic disseny del segle XXI, quan “les coses no són tan definides”. Apart de les peces de l’última sala de la mostra, cal destacar aquells dissenys del 080 Barcelona Fashion que s’exhibeixen a l’exposició en un diàleg amb models de segles enrere, demostrant que, en paraules de l’experta i conservadora Sílvia Ventosa, “la moda és cíclica i arbitrària”.