Manuel Bolaño: "Prefereixo dedicar les col·leccions a la gent que estimo"

Dissenyadors
18 març 2013 - 00:00
Manuel Bolaño amb 'Revês d'un voyage', l'última col·lecció presentada al 080 Barcelona Fashion. Foto: Marc González Camps

Entrevista: Maria Almenar

 

Introvertit, detallista i perseverant. Fidel als seus principis i les seves amistats. Manuel Bolaño és barceloní d'ànima gallega i aquesta situació, entre dues terres, li ha permès desenvolupar la seva potent maquinària creativa. Els records, les tradicions, el ganxet de la seva àvia, el brodat de la seva mare... Totes aquestes referències es repeteixen en les col·leccions que presenta, des de 2008, a la passarel·la 080 i són part intrínseca dels dissenys que denomina 'Prêt-à-Couture'. Lluny d'estar ancorat en el passat, Manuel Bolaño mira el futur amb nous projectes per abastar un mercat internacional que "comprengui millor el volum i el color" de les seves peces. Mentrestant, el dissenyador ja incuba la propera col·lecció primavera-estiu 2014 que anirà tenyida d'un color molt actual: el negre.

 

'Revês d'un voyage' és un homenatge a un amic que el dissenyador s'aprecia. Foto: Marc González Camps

 

Ets barceloní d'esperit gallec. Fins a quin punt aquest doble origen ha marcat els teus dissenys?

Es nota en tot el meu treball. De Galícia prové el ganxet, les peces fetes a mà i el brodat: em recorden a la meva àvia i a la meva mare. D'allà, m'inspiren les tradicions -el dol de les vídues, el Carnestoltes, etc.-, els oficis que s'estan perdent i els records d'infància i adolescència que m'han marcat. La part catalana es transmet més per l'avantguarda o el disseny de meves col·leccions.
 

A 'Rêves d'un voyage' ja no és Galícia el centre del la teva inspiració, sinó un amic de Barcelona. Un punt d'inflexió?

Sí, he canviat el xip. Ara prefereixo dedicar les col·leccions a la gent que estimo i que valoro, als que m'estan donant suport de veritat i deixar aparcat -de moment- els records de males experiències o persones que en algun moment m'han fet mal o s'han acostat a mi per interessos.
 

Li ha agradat la col·lecció al teu amic? ¿En què s'ha sentit identificat?

M'ha dit que és una de les millors! I això que és molt crític ... -ho comenta rient-. La col·lecció és com un autoretrat: predomina el groc perquè és el seu color favorit, els quimonos i totes les referències orientals es deu als seus viatges a la Xina i a l'Índia, el maquillatge exòtic i el pentinat fa referència a les tribus d'Àfrica i les històries que m'explicava del continent, els vels perquè és un noi molt tímid i s'escapa de les fotos ... Tot té un significat.
 

Ja has pensat a qui li dedicaràs la nova proposta per a la primavera-estiu 2014 que presentaràs al 080 Barcelona Fashion?

Si. És un alumne de disseny i em recorda a mi quan era més jove. És una persona tímida, contradictòria i amb un imaginari molt potent. Crec que ho enfocaré des d'un costat més fosc que aquesta última.
 

Per tant, augurem un estiu molt negre ...

El negre predominarà en la pròxima col·lecció. Això no vol dir que tot el faci sigui és sempre molt fosc. De moment he fet quatre col·leccions de deu en aquest color. També comptaré amb la col·laboració de l'artista Miguel Leal però, ara per ara, no et puc donar més detalls -somriu-.

 

Detalls de la col·lecció 'Revês d'un voyage' de Manuel Bolaño. Foto: Marc González Camps

 

Veurem el resultat en uns mesos. Per cert, en el context econòmic actual pintes el sector del mateix color?

No és el meu cas. Tampoc dic que les coses vagin bé: ha baixat el consum, els punts de distribució, hi ha més por i també més incertesa... però malgrat això, per ara vaig tirant.

 

I com t’ho fas?

Faig una mica de tot: treballs en moda, xerrades a les escoles de disseny, col·laboracions esporàdiques... M'ho combino i faig altres coses que no m’impedeixin fer la meva feina creativa. Ara també apostaré per la venda online per conèixer millor els meus consumidors i el camp de vendes. Potser m’emporto sorpreses!

 

Suposo que despertes molt interès al mercat asiàtic ...

El mercat internacional, a diferència del nacional, valora més la creativitat, que les peces tinguin una història al darrere. A l’Àsia, aquest concepte s'entén molt bé i accepten millor que nosaltres el volum o el color. En la meva última col·lecció, per exemple, els pics i el color groc han triomfat i els asiàtics no es posen qualsevol cosa sense motiu: s'estudien molt el seu vestuari i més encara si hi ha un significat darrere.
 

I no has pensat marxar a l'Est?

Si, tenia pensat anar a Tòquio però estem canviant plans per quedar-me aquí, a Barcelona. De moment estic bé però no descarto marxar fora. Ja es veurà...
 

Un somni latent, com el de desfilar a París...

Sí, sóc molt somiador –somriu-. També m'agradaria tenir un estudi més gran o muntar la meva pròpia botiga, però no l’obriria a Espanya!
 

Definitivament Manuel, Tòquio t'espera.

 

'Revês d'un voyage' és la proposta tardor-hivern 2013-2014 de Manuel Bolaño. Foto: Marc González Camps
 

Fotografia: Marc Gonzàlez Camps