NEIX EL MUSEU VIRTUAL DE LA MODA DE CATALUNYA

Dissenyadors
8 abr. 2018 - 00:00

Més de tres segles de moda catalana a l’abast d’un clic. L’associació Walden, amb el suport del Premi Lluís Carulla, presenta el Museu Virtual de la Moda de Catalunya amb l’objectiu de recuperar aquest important patrimoni històric repartit entre una quarantena de museus de tot el territori català. En ells, es calcula que actualment es conserven més de 6.000 peces d’indumentària però només un 5% es mostren el públic. El Museu Virtual de la Moda de Catalunya pretén fer aflorar aquest ingent patrimoni que explica la memòria de la societat catalana i fer-lo accessible a tothom, seguint l’estela de l’innovador projecte We Wear Culture de Google.
.
El museu veu la llum amb un catàleg de 642 peces que daten del segle XVII a l’actualitat, totes acompanyades de la seva descripció i el context social de cada època, fent un relat de la història de Catalunya a partir de la moda. Més enllà de l’estètica i el disseny, el Museu Virtual de la Moda de Catalunya mostra els canvis socials al llarg de tres segles, com, per exemple, l’entrada de la dona al món laboral, amb creadores d’alta costura brodant el seu nom a les etiquetes de les seves creacions el segle XIX; o el canvi de la moda artesanal a la mecànica.
.
El Museu Virtual de la Moda de Catalunya vol fer un recull ampli i heterogeni; per això, el seu equip liderat per Laura Casal, directora de l’entitat, ha visitat un total de 38 museus de tota Catalunya per seleccionar aquells dissenys i peces més representatius i espectaculars. No s’oblida de la moda contemporània i recorre al Museu del Disseny per la seva mostra i arxiu de la moda d’avui. Carlotaoms, Manuel Bolaño, Miriam Ponsa, Txell Miras… els guanyadors a la passarel·la 080 Barcelona Fashion també tenen el seu lloc al Museu Virtual de la Moda de Catalunya com a paradigma de la moda del segle XXI. D’avantguarda i patrimoni alhora.