El 080 Barcelona Fashion amb la prevenció dels trastorns alimentaris

16 gen. 2017 - 00:00

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la directora de l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia de Catalunya (ACAB), Marta Voltas, han signat avui un conveni de col·laboració per promoure accions de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, com l’anorèxia i la bulímia, entre col·lectius, professionals i entitats vinculats a la passarel·la de moda catalana 080 Barcelona Fashion.

En el marc de la signatura, el conseller Baiget ha destacat que aquest conveni representa “un pas més en la línia d’actuació del Departament al llarg dels darrers anys, que referma el compromís de la Generalitat en la lluita contra malalties com l’anorèxia i la bulímia”. Així mateix, ha assenyalat que “en salut, no hi ha res millor que la prevenció” i s’ha referit a la moda com un sector “especialment sensible” a aquest tipus de trastorns; d’aquí aquesta nova iniciativa presentada avui que formalitza la voluntat conjunta de la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), i de l’ACAB de col·laborar en la promoció de la salut i la prevenció dels trastorns alimentaris, en especial entre col·lectius de risc com són els joves i les dones.
 
Un compromís innovador amb què el 080 Barcelona Fashion fa un pas endavant i esdevé pioner en la defensa de la promoció de la salut i la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària. En aquest sentit, la directora de l’ACAB Marta Voltas ha destacat que “és un acord únic a nivell internacional. No s’ha fet mai enlloc, i per això estem especialment contents”.

En virtut d’aquest conveni, el CCAM i l’ACAB impulsaran un programa de sessions de formació i sensibilització adreçat a professionals, entitats i col·lectius que col·laboren,  treballen i participen al 080 Barcelona Fashion. L’objectiu és formar els diferents professionals vinculats al 080 per tal que puguin esdevenir “agents preventius” dels trastorns alimentaris com l’anorèxia o la bulímia i dotar-los d’eines per treballar en factors de protecció. Segons ha explicat Voltas, “no es pot detectar un problema psicològic a través d’una bàscula. És un problema molt més complex, que requereix d’una formació per poder-lo identificar”. A més a més, el 080 actuarà com un altaveu per a la sensibilització social i aproparà la tasca de l’ACAB a col·lectius especialment vulnerables com escoles de moda i universitats vinculades a la passarel·la a través de sessions formatives.
 
Totes aquestes accions se sumen a la tasca que du a terme la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Consum (ACC), amb  l’impuls de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària on intervenen representants tant del sector públic com del privat i del món acadèmic per lluitar contra l’anorèxia, la bulímia i el trastorn per afartament. En total són 21 les institucions que participen en aquesta iniciativa: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de la Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia, la Fundació-Institut dels Trastorns Alimentaris, Fundació Imatge i Autoestima, la Confederació de la Indústria Tèxtil, Fundació FCB, Mango, Consell Català de l’Esport, Tv3, Associació Catalana de Dietistes- Nutricionistes (ACDN), Universitat Blanquerna- Ramon Llull, Hospital San Joan de Déu, Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Institut Català de les Dones, Centre ABB, SETCA i CESICAT.