La moda s’acomiada del gran mestre Pertegaz

Dissenyadors
31 ag. 2014 - 00:00
Manuel Pertegaz

El món de la moda s'ha tenyit de dol amb la mort del dissenyador aragonès Manuel Pertegaz a Barcelona als 96 anys. El funeral ha tingut lloc aquest matí al barri de Sant Gervasi en una trobada oberta a tothom per dir l'últim adéu al cèlebre modista. El sector el recorda com el mestre de l'alta costura, un home innovador i pioner, una persona enèrgica, perfeccionista i gran coneixedora de l'ofici. De fet, la mort de Manuel Pertegaz suposa la desaparició d'un dels màxims exponents de la cultura espanyola, un creador de prestigi internacional i un referent per a diverses generacions de dissenyadors que van veure i veuen en ell una gran font d'inspiració.

 

Un dels grans mestres de l'agulla

Manuel Pertegaz va néixer a Olba (Terol) el 1918 i des dels 9 anys residia a Barcelona. La seva mare li va contagiar el gust per cosir, afició que va augmentar quan va entrar a treballar com a aprenent al taller de la sastreria Angulo. El 1942 va obrir la seva primera casa de costura a l'avinguda Diagonal i va presentar la seva primera col·lecció de moda femenina. L'èxit va arribar al moment i sis anys després va obrir un taller a Madrid. El següent pas va ser la internacionalització. El 1954 Manuel Pertegaz va portar el seu treball als Estats Units, i al costat de Elio Berhanyer, Cristóbal Balenciaga i Pedro Rodríguez va esdevenir un dels grans pioners mundials de la moda espanyola.

 

L'èxit de Pertegaz va ser novament immediat i les dones de tot el món reclamaven els seus vestits i els premis, inclòs l'Oscar de la Costura de Harvard, abarrotaven la seva prestatgeria. Manuel Pertegaz sempre va treballar a Espanya (tot i rebutjar una proposta per dirigir creativament Christian Dior després de la mort del dissenyador) i va formar part del grup de grans agulles com Coco Chanel, Valentino i Pierre Cardin.

 

Amb l'arribada del prêt-à-porter als anys 70, Manuel Pertegaz es va adaptar al canvi que significava però sempre conservant el treball de costura i va omplir els armaris d'estrelles del cinema, dames d'alta societat i personatges populars. Una de les grans seguidores del mestre espanyol va ser Ava Gardner, fidel als dissenys del modista. Actualment, un dels vestits més recordats ha estat el disseny que va portar la princesa Letizia (actual reina d’Espanya) el dia del seu casament. Un vestit nupcial que esdevé un tresor històric i que demostra una vegada més l'excel·lència del treball del mestre Pertegaz. Un dels grans.